Duurzame alternatieven zijn er niet meer alleen voor in huis, maar ook voor het buitenleven. Al van de pelletbarbecue gehoord, bijvoorbeeld? Wanneer de temperaturen straks weer stijgen, kun je met een barbecue op pellets duurzamer, veiliger én makkelijker een heerlijk stukje vlees of vis bereiden.
Geen rookoverlast
Het is de veroorzaker van menig burenruzie: rookoverlast van de barbecue. Maar ook voor degene die zelf achter de houtskoolbarbecue staat, is de rook geen pretje. Houtrook bevat namelijk kankerverwekkende stoffen. Deze stoffen kun je inademen of via de huid binnenkrijgen. En die bekende rokerige grillsmaak? Je raadt het al: ook verbrand voedsel bevat deze giftige stoffen.
“Daar heb je bij een pelletbarbecue amper last van”, vertelt Johan Rispens. Hij is eigenaar van BlueSolid, een bedrijf gespecialiseerd in duurzame pelletproducten. Pellets zijn korrels van geperst zaagsel en houtafval. In een pelletbarbecue worden pellets via een speciaal pyrolyse-proces ontstoken. Het gevolg hiervan: veel minder rook én minder fijnstof.
Direct gebruiksklaar en snel schoon
Het goed aansteken van een houtskoolbarbecue kan een flinke uitdaging zijn. Regelmatig komt hier dan ook spiritus of brandgel aan te pas. Daarmee laaien de vlammen wel snel op, maar dit soort brandversnellers zijn vaak ook de oorzaak van brandwonden. Gebruik je geen brandversnellers, dan sta je soms te blazen tot je een ons weegt.
Ook hiervoor biedt een pelletbarbecue uitkomst, volgens Rispens: “Je gooit 1,5 kilo pellets in de brander, legt er aanmaakblokjes op en steekt deze aan. Tien minuten later kun je barbecueën.” En als je klaar bent, is de barbecue ook zo weer schoon. “Er blijft nagenoeg geen as over. De pelletbarbecue brandt helemaal leeg”, aldus Rispens.
Het perfect gegrilde stukje vlees
Je hebt ongetwijfeld wel eens zwartgeblakerd vlees weg moeten gooien. Op een houtskoolbarbecue gaat het namelijk al gauw te hard. Zonde voor je portemonnee én voor het milieu. Met een pelletbarbecue is een goede bereiding een stuk makkelijker. Rispens: “De gietijzeren bakplaat schroeit het vlees direct dicht. De pellets zorgen er bovendien voor dat de temperatuur stabiel blijft. Zo kan het eigenlijk niet meer mislukken, zelfs als je geen BBQ-expert bent.” Heb je geen grote tuin tot je beschikking? Geen probleem: de pelletbarbecue kun je zonder problemen op je balkon zetten of makkelijk meenemen voor een picknick. Laat de lente nu maar komen!