Voor aardig wat huizen is een hybride warmtepomp beter dan een all electric. Maar dat geldt dus niet altijd. Daarom leggen we hier uit wanneer een all electric beter is.
Let op:
- het is eerst nog maar de vraag of je überhaupt een warmtepomp kunt toepassen. Je huis moet immers aan bepaalde voorwaarden voldoen.
- download instructie hoeveel stroom verbruikt de hybride warmtepomp (PDF)
Wanneer warmtepomp
Een warmtepomp kan toegepast worden in huizen die redelijk goed geïsoleerd zijn. Die redelijk goede isolatie is dus allereerst een voorwaarde.
Het is belangrijk dat het ‘afgiftesysteem’ ook met een lagere watertemperatuur z’n werk kan doen. Het afgiftesysteem is het systeem dat warmte afgeeft aan je huis.
Het systeem ontvangt warm water uit het verwarmingstoestel en verspreid dit via leidingen. De leidingen gaan naar afgiftepunten zoals radiatoren of vloerverwarming.
Heb je vloerverwarming nodig voor warmtepomp?
Vaak komt het voor dat radiatoren het huis niet comfortabel warm krijgen als de watertemperatuur lager wordt ingesteld. Om die reden wijzen adviseurs vrijwel altijd op de ‘voorwaarde’ van vloerverwarming.
Vloerverwarming is immers geschikt voor een lagere watertemperatuur. Je geeft dan nog voldoende warmte af om je huis warm te krijgen. Je ‘moet’ vloerverwarming in je ‘hoofdvertrek’ hebben.
Onder je hoofdvertrek verstaan we de ruimte waar je het meest aanwezig bent. Die wil je sowieso comfortabel warm krijgen en houden.
Wat is een lagere watertemperatuur? De temperatuur van het water dat de warmtepomp naar de radiatoren stuurt is meestal ruim onder de 50 graden.
Hoe weet ik of mijn huis goed geïsoleerd is?
- Vaak kun je al aflezen aan je huidige gasverbruik hoe goed je huis geïsoleerd is. Dus wanneer je niet ontzettend veel gas verbruikt op dit moment.
Je kunt je gasverbruik omrekenen naar het vermogen dat je huis nodig heeft.
- Bij twijfels kun je ook nog zeggen: ik ga het testen op koude dagen met mijn gas-CV-ketel. Die stel ik op een lagere watertemperatuur in. Kijk of je huis dan nog warm wordt.
Dat zijn een paar dingen waarmee je vast kunt stellen of je het eventueel met een warmtepomp gaat redden.
Welke huizen zijn niet geschikt voor een warmtepomp?
Heb je helemaal geen vloerverwarming én heb je enorm veel gasverbruik? Dan hoef je niet eens over een warmtepomp na te denken.
Dan moet je eerst je huis goed isoleren en van vloerverwarming voorzien. Je bent dan al een aardige investering verder en dan pas ga je nadenken over een warmtepomp.
Stel jezelf eerlijk de vraag: voldoet je huis wel aan alle criteria? Heb je vloerverwarming of in ieder geval niet te veel gasverbruik? Dan zou een warmtepomp heel goed kunnen.
Kan een warmtepomp ook radiatoren verwarmen?
We namen al snel het woord vloerverwarming in de mond, omdat dat bijna altijd essentieel is. Alleen niet per se altijd.
Mensen zijn benieuwd of warmtepompen werken met radiatoren. Of heb je misschien andere radiatoren nodig bij een warmtepomp?
Het veilige antwoord dat de meeste adviseurs hanteren is simpel. Kies gewoon voor vloerverwarming, dan zit je goed. Maar zo ‘gewoon’ is dat niet voor iedereen, aangezien het soms om een extra investering gaat.
Welke radiatoren geschikt voor warmtepomp?
Misschien heb je de mazzel dat de warmtepomp ook radiatoren voldoende verwarmt. Dat kun je bekijken met de gas-CV-ketel-test die we benoemden:
- Stel de gas-CV-ketel op een lage watertemperatuur in. Lukt het dan nog om het huis comfortabel warm te krijgen én te behouden?
In dat geval wordt de kans al iets groter dat je je warmtepomp zal werken met radiatoren.
Heb je andere radiatoren nodig bij een warmtepomp?
Je hebt (al met al) niet per definitie vloerverwarming of andere radiatoren nodig. Lukt het nou niet om het huis fijn te verwarmen? Dan kun je wel nog extra of speciale ‘lage temperatuur-radiatoren’ aanschaffen.
Je weet nu of je huis goed (genoeg) geïsoleerd is voor een warmtepomp.
Dan is de volgende vraag. Ga je alleen je huis verwarmen met een warmtepomp of ga je voor een hybride vorm?
Wat is een all electric warmtepomp
De all electric warmtepomp heeft in de naam alles al zitten. Het apparaat werkt volledig elektrisch en heet daarom ook weleens full electric warmtepomp. In dit geval is er geen tweede verwarmingsbron.
Oftewel, alles komt aan op deze warmtepomp. Die moet het doen. Helemaal zelfstandig. Zonder incidenteel andere inbreng. Het voordeel daarvan is dat je (qua verwarmen) van het gas af kunt, je gaat 100% gasloos verwarmen.
Je hebt dan ook nog zoiets als tapwater: het water om bijvoorbeeld te douchen. Dat kun je eventueel evengoed verwarmen door middel van een warmtepomp. Maar dat brengt een ander kostenplaatje met zich mee. We behandelen dat onderwerp in de volgende adviesblog.
Wat is een hybride warmtepomp
De warmtepomp sluit je aan op het verwarmingssysteem. Hybride betekent dat je nog een tweede verwarmingsbron hebt, meestal is dat gewoon de (gas-CV-)ketel.
Bij hybride is de warmtepomp leidend en wordt de ketel ‘verteld’ wanneer die aan de beurt is en wanneer niet. De hulp van de gas-CV-ketel wordt ingeroepen als de warmtepomp dat nodig vindt.
Die warmte van de ketel komt dan in het systeem, je warmtepomp merkt dat op, die meet dat en zet ook de gas-CV-ketel weer uit. Dat is dus hybride.
Het hoeft trouwens niet per se een gas-CV-ketel te zijn. Het mag evengoed een pelletketel zijn. Zo’n pelletketel verwarmt op houtpellets in plaats van gas.
Is hybride warmtepomp verstandig?
Als je voor hybride kiest, is het altijd de vraag hoeveel gas je gaat besparen. Hoeveel procent ga je met de warmtepomp verwarmen en hoeveel procent komt de gas-CV-ketel erbij?
Dan moet je even teruggaan naar het aantal stookdagen in Nederland. Gemiddeld stoken (verwarmen) mensen 220 dagen per jaar.
- Op 160 dagen daarvan is het 18 tot 8 graden. Dat is meer dan 70% van het stookseizoen. Die temperaturen kan de warmtepomp prima (af)handelen. Dat betekent dat je dus al ruim 70% van de tijd all electric verwarmt. De gas-CV-ketel hoeft nog niet in actie te komen.
- Dan heb je nog bijna 20% van de tijd dat de temperatuur tussen de 8 en 3 graden ligt (40 dagen). Daar zul je misschien in een bepaald gebied komen dat de gas-CV-ketel af toe bespringt.
- Vervolgens heb je nog gemiddeld 20 dagen (bijna 10%) dat het kouder is dan 3 graden. Het kan zijn dat die dagen de ketel wel structureel bijspringt. Maar bij goede isolatie kan de pomp het soms ook dan nog wel alleen af. In theorie kan de pomp het tot -15 graden af.
- Maar je moet rekening houden dat als je bijvoorbeeld een 9 kW warmtepomp kiest, dan geeft ie 9 kW af tot 7 graden buiten temperatuur. Hoe kouder het daaronder heeft, hoe minder vermogen die heeft.
- Bij -15 heb je dan nog maar het helft van dat vermogen. En dan kan het best zijn als je je huis 6 kW nodig heeft, dat de pomp het niet aan kan en dan springt de gas-CV-ketel bij.
Oftewel, met een hybride pomp vang je een behoorlijk deel van je gasverbruik af. Een groot deel kan de warmtepomp alleen. Als je huis relatief goed geïsoleerd is, kom je snel op 80% gasverbruik.
Wat zijn de nadelen van een hybride warmtepomp
Als nadeel zou je kunnen noemen dat je nog niet altijd 100% gasloos verwarmt. Je bent natuurlijk al wel een behoorlijk eind in de goede richting. En als het niet heel koud wordt, kom je toch al gauw in de buurt van 100%.
De hybride warmtepomp van BlueSolid is standaard all electric ready. Mocht je later nog extra isolatiemaatregelen toepassen, dan kun je altijd gemakkelijk nog naar all electric overstappen. Dan is ook dat nadeel van ‘niet 100% gasloos’ verholpen.
Een ander nadeel is het stroomverbruik dat toeneemt, dit kun je compenseren met zonnepanelen. Dat nadeel geldt nog meer bij de all electric warmtepomp, aangezien die volledig elektrisch werkt.
Verder heb je als nadeel bij beide soorten warmtepompen dat de apparaten wat geluid kunnen maken. Overigens helpt het enorm in dat opzicht wanneer je warmtepomp op een strategische plek neerzet. Dan valt het geluid in de praktijk best mee en ben je blij.
De meeste nadelen zijn daarmee prima te verhelpen.
Wat is beter? Waarom geen all electric warmtepomp?
Een hybride warmtepomp doet het super vanaf redelijk goed geïsoleerde huizen. Een all electric warmtepomp volstaat pas als het huis echt fantastisch geïsoleerd is.
Want, besef het wel, bij een all electric heb je geen cv-ketel meer als back-up. Red de pomp het niet, dan krijg je het koud.
Meerdere bestaande huizen en gebouwen in Nederland zijn ronduit ongeschikt voor een all electric warmtepomp. Enkel door extreme isolatiemaatregelen kun je dat veranderen. Dat is een financiële uitdaging. Een hybride warmtepomp kan daarom voordeliger en makkelijker uit. Hier zijn meer huizen en gebouwen geschikt voor (redelijk goed geïsoleerd).
Met een hybride warmtepomp heb je het goed voor elkaar in Nederland. Vrijwel de hele winter verwarmt deze warmtepomp je huis. Wordt het echt heel koud? Dan springt de CV-ketel bij. Dat komt weinig voor vanwege de relatief milde winters in Nederland. Om die reden bespaar je met een hybride warmtepomp meer dan genoeg gas.
Zet je een all electric in een huis dat niet goed genoeg geïsoleerd is? Dan wordt het bij heel koud weer ook niet warm genoeg: je komt in de kou. Met hybride zit je er altijd warmpjes bij. De hybride verricht het meeste werk en hooguit springt de cv-ketel soms eens bij. Al met al kies je met een hybride warmtepomp voor zekerheid én grote gasreductie.
Hybride of all electric warmtepomp? Hybride warmtepomp de standaard
De hybride warmtepomp wordt vanaf 2026 de standaard voor het verwarmen van woningen. Dat kondigde het kabinet eerder al aan (NOS).
Mensen zijn massaal aangemoedigd om over te stappen op de hybride warmtepomp. Dat is begrijpelijk. Deze keuze geeft richting aan huis- en gebouweigenaren. Een all electric warmtepomp klinkt mooi, maar dus niet altijd passend.
De overheid verstrekt subsidie voor de aanschaf van een warmtepomp. Dit maakt gehakt van een eerder nadeel (het kostenplaatje).
Hybride warmtepomp all electric ready: beste all electric warmtepomp
Zoals gezegd is de hybride warmtepomp van BlueSolid standaard all electric ready. Dat is tegelijkertijd het antwoord op de vraag wat beter is. Geen hybride, geen all electric, maar een hybride die all electric ready is.
Want dan kun je een winter/jaar testen met een hybride en eventueel switchen naar all electric. Als je kiest voor een hybride zonder all electric ready, dan zit je er aan vast.
Dit geldt evengoed als je gelijk al kiest voor een all electric. Stel je voor dat het toch tegenvalt, dan heb je al gekozen. Dankzij een all electric ready hybride warmtepomp switch je wanneer je wil naar all electric.
Nou ja, niet eens zozeer wanneer je wil, maar wanneer het kan. Oftewel, onze hybride warmtepomp met dit fijne voordeel geeft je de mogelijkheid om te testen. Doe dat dan ook, dan zit je goed (dan zit je warm).
- De beste all-electric warmtepomp is een hybride warmtepomp die all-electric ready is.
Hybride warmtepomp ombouwen naar all-electric
De hybride warmtepomp ombouwen naar all electric klinkt ingewikkeld. Alleen het komt in feite neer op het aanpassen van een instelling. Oftewel, ombouwen is een ontzettend overdreven woord.
Dat komt omdat het bij ons vooraf allemaal is geconfigureerd. Er zijn andere warmtepompen waarbij je wel moet ombouwen in de zin van grootschalige aanpassingen. Daar ben je dan mooi klaar mee.
Bij BlueSolid speel je op veilig met een hybride warmtepomp die all-electric ready is. Daardoor schakel je supersnel naar de beste all electric warmtepomp van dit moment
Ombouwen naar all electric? Neehoor, een softwarematige switch is voldoende. Zo geavanceerd zijn de warmtepompen van BlueSolid, verwarmen en genieten.
Waarom warmtepomp
- Je reduceert het gasverbruik voor verwarmen behoorlijk (hybride) of zelfs helemaal (all electric)
- Dit is weer goed voor zowel je energierekening als het klimaat
- Het is een efficiënte warmteoplossing die met een lagere watertemperatuur kan verwarmen
- De subsidie van de overheid maakt het extra rendabel en aantrekkelijk
- De hybride warmtepomp wordt sowieso de standaard, je ‘moet’ mee
- De combinatie met vloerverwarming resulteert in heerlijk comfort
Waarom BlueSolid
BlueSolid heeft ervaring en expertise, kan warmtepompen snel leveren en biedt handige hulpmiddelen. We laten onder andere zien hoe je snel kunt berekenen hoeveel vermogen je nodig hebt.
Ook bieden we installatievoorbeelden en adviseren we rond wel of geen tapwater. Verder zijn we transparant over de kosten en de nadelen van een warmtepomp. We vertellen het hele verhaal en plaatsen dat online.
Zo kun je alles (terug)lezen en hoef je niet alles in een showroom te onthouden. Je hebt toegang tot alle informatie en op die manier kun je een goede beslissing nemen. Vervolgens is het tijd voor verwarmen en genieten. Genieten van een uitstekende warmtepomp. Heerlijk!