Hoe installeer je zelf een hybride warmtepomp? Dit doe je met de installatievoorbeelden. In principe kan 'iedereen' het wel. Maar er zijn valkuilen/risico's. Het belangrijkste uitgangspunt? Volg de installatievoorbeelden. Dan kun je straks genieten.
Informatie over warmtepomp
Lees eerst het aanschafadvies zodat je de juiste warmtepomp bestelt. Weet je hoeveel vermogen je nodig heb? Besef je waarom we vaker een hybride warmtepomp adviseren, eerlijk zonder tapwater? Als je dat allemaal helder hebt, ga je door.
Warmtepomp zelf installeren: installatievoorbeelden
- De fabriek/verkoper levert je een warmtepomp.
- Je ontvangt een installatiehandleiding.
- Je krijgt er een ‘quick guide’ bij, een snelgids.
- De fabrikant toont schema’s, installatievoorbeelden en tekeningen.
- Met dit alles kun je de opstelling van de warmtepomp exact volgen.
Deze fabriek schrijft je via handleidingen exact voor hoe je de warmtepomp installeert. Op die manier ontstaan er geen problemen. De fabrikant heeft wereldwijd miljoenen warmtepompen in het veld staan die uitstekend functioneren.
Dankzij decennia dataverzameling is de best mogelijke opstelling geconfigureerd. Dat geeft een gerust gevoel: de warmtepomp werkt betrouwbaar in de getoonde opstelling. De kans is groter dat je de loterij wint, dan dat de warmtepomp niet werkt. Dit is simpelweg statistiek.
Valkuil warmtepomp zelf installeren
- Je wijkt bewust af van de getoonde opstelling.
- Je zet zelf een onderdeel op een andere plek.
- Het lijkt je beter om het anders te doen.
- Je weet dat je de handleiding niet meer volgt.
- Je slaat een onderdeel over, het lijkt je niet nodig.
Veel doe-het-zelvers en installateurs hebben ervaring met soortgelijke systemen. Die kennis kan potentieel een valkuil vormen. Zo besluiten mensen soms op eigen houtje de instructies van de fabrikant te negeren.
Technisch onderlegd dat ze zijn, zijn ze overtuigd dat de opstelling beter kan. Of dat de opstelling overdreven veel onderdelen zou bevatten. Vervolgens passen ze eigen inzichten en overtuigingen toe. Let op: vanaf dat moment is er technisch een eigen (afwijkende) opstelling ontstaan.
Er is dan een nieuwe, unieke situatie, die wezenlijk anders is dan de geinstrueerde situatie. Die keuze kun je maken, maar die keuze heeft verstrekkende gevolgen. Want afwijkende installaties kunnen installatie-gerelateerde storingen met zich meebrengen. Plus, je verliest ondersteuning, service en support.
Risico zelf installeren warmtepomp
Stel, jij doet zoiets. Je bent van mening dat de verdeler op een andere plek kan. Of je denkt dat de automatische ontluchter, de microbelontluchter, overbodig is. Mogelijk sla je het buffervat over, omdat dat voor jou ‘niet van toepassing’ is.
Vanaf dat moment heb je dus een eigen creatie. Ontstaat er dan een storing? Dan kunnen de verkoper en de fabrikant je niet meer verder helpen. De fabriek kan alleen naar oplossingen kijken bij officiële opstellingen: volgens handleiding.
Samengevat neem je een risico door eigenhandig een afwijkende opstelling te maken. Zolang het goed gaat, gaat het goed. Gaat het mis, dan is er geen ondersteuning. Bedenk vooraf of je bereid bent de getoonde opstelling te volgen.
Warmtepomp zelf installeren: helemaal gelukkig
Doe-het-zelvers zijn vaak helemaal gelukkig met hun zelf geïnstalleerde warmtepomp. Zo'n verschijnsel wordt ook wel het 'IKEA-effect' genoemd, een soort psychologisch principe. Mensen hechten meer waarde aan het eindproduct als ze zelf een rol in de (op)bouw hadden.
Voor een blijvend geluk wil je problemen uitsluiten. Je weet nu dat warmtepompen volgens de opstelling van de fabrikant overal ter wereld werken.
Volg daarom evengoed de handleiding voor een naar wens werkend eindproduct. Zelfs als je overtuigd bent dat zaken in de opbouw/opstelling anders kunnen.
Vervolgens kun je het geluk proeven van een fijne warmtepomp. Geniet van wat je binnen handbereik hebt: een warmtepomp die doet wat ie moet doen.
Handleiding ook voor extreem zeldzame storing
In extreem zeldzame gevallen krijgt een (volgens handleiding geïnstalleerde) warmtepomp tóch een storing. Het fijne idee is dat je de warmtepomp zelf weer werkend krijgt. Dit omdat dezelfde handleiding toereikend is. Die bevat de reeds aangereikte oplossingen van de fabrikant.
In 97% van de gevallen voorziet de handleiding in een oplossing tegen de storing. Bij de overige 3% van de vraagstukken kun je de veelgestelde vragen raadplegen. Of bekijk de vlogs van de warmtepompspecialist. Heb je alles geprobeerd en kom je er echt niet uit? Dan kun je een supportverzoek doen.
Houd rekening met wachttijden bij de contactteams van verkooppunten. Tijdens landelijke, grootschalige transities van gas naar alternatieven zijn verkopers van warmtepompen extreem drukbezet. Helemaal wanneer er wereldwijd tekorten rond (specialistisch) personeel en (benodigde) onderdelen zijn. Oorlogen voeren de druk verder op.
Uiteraard zet de verkoper in op uitstekende service. Allereerst zal de warmtepompspecialist telefonisch een vragenprocedure opstarten. Dat is op voorschrift van de fabrikant, die zo snel de problemen boven water krijgt.
Na het uitvragen zal de specialist diverse stappen adviseren. Dit zou moeten helpen. Mocht dat nog niet het geval zijn, dan kan de expert een afspraak inplannen. Er worden kosten in rekening gebracht als blijkt dat eerdere instructies niet zijn opgevolgd. De verkoper neemt alleen supportverzoeken van eigen klanten in behandeling.