Waarom een warmtepomp nemen, wat is nu eigenlijk het voordeel van een warmtepomp? Het is begrijpelijk dat je eerst antwoord wenst op deze vraag. En laten we dan gelijk maar eerlijk ingaan op de nadelen, want die zijn er ook.

Hoe werkt het principe van een warmtepomp?

Een warmtepomp van leverancier BlueSolid benut de omgeving efficiënt en dan doelen we op de buitenlucht. Er wordt warmte uit de lucht gehaald en overgedragen naar het verwarmingssysteem in huis.

In deze warmtepomp zit een koudemiddel dat circuleert. De energie van buiten wordt gebruikt voor een omzetting naar warmte en het transport van die warmte. Die warmte kan evengoed naar je boilervat.

Je kunt kiezen of een warmtepomp enkel de verwarming in huis regelt of ook warm water. Daar lees je meer over in onze adviesblog (nummer 2) over een warmtepomp met of zonder tapwater.

Zelfs wanneer het vriest, slaagt de warmtepomp er nog in om het warm te krijgen. Hiervoor is het belangrijk dat het apparaat over voldoende vermogen beschikt. In adviesblog 3 vertellen we meer daarover.

Wat is het voordeel van een warmtepomp?

Het voordeel van een warmtepomp is veelzijdig en valt daardoor onder te verdelen in meerdere voordelen. We beginnen allereerst bij een heel simpel, maar ook heel belangrijk feit:

1. Voordeel: je verbruikt minder gas

Een warmtepomp is ontzettend efficiënt en heeft een prachtig rendement. Daarom wordt het apparaat gezien als dé oplossing om stukken minder gas te verbruiken. De gerelateerde voordelen zijn vervolgens zowel financieel als idealistisch van aard. Heb je beide kanten al wel overwogen?

Financieel gezien loont het om de gasrekening naar beneden te halen of zelfs te beëindigen. Hoewel de gasprijs door de tijd heen piekt en daalt, is gas stoken vrijwel altijd duur(der). Het voelt bijzonder fijn wanneer je af kunt rekenen met de afrekening voor gaskosten. Nu minder gas is in handbereik.

Idealistisch gezien valt er heel wat te zeggen voor de warmtepomp. Neem alleen al de aardbevingsellende als gevolg van gasboringen. Boringen leiden tot bevingen, bevingen leiden tot scheuren. In huizen, maar ook in mensen, die depressief en moedeloos raken van de serie schades.

Daarnaast financieren oorlogszuchtige landen hun invasies met gasinkomsten. Onbewust en indirect kun je dat gewelddadige overheidsbeleid steunen door gas te verbruiken. Het komt namelijk (soms) voor dat jouw overheid zulk gas inkoopt of zelfs zelf verkoopt. Je wil niet bloedvergieten sponsoren.

Tot slot is gas nog slechter voor het milieu dan ooit. Tegenwoordig wordt vloeibaar (LNG/schalie)gas regelmatig verscheept vanuit Amerika naar Europa als 'oplossing' tegen oorlogsgas. Maar die oplossing is weer extra schadelijk voor het milieu.

2. Energieneutraal wonen of bijna energieneutraal

Een warmtepomp minimaliseert of executeert je gasverbruik. Maar je verbruikt wel stroom. Dankzij een combinatie van warmtepomp met zonnepanelen kun je alsnog (bijna) energieneutraal wonen. Daarmee beperk je niet alleen de gasrekening, maar ook nog eens de stroomrekening. Een topgevoel.

Of je echt energieneutraal gaat wonen, hangt af van de warmtepomp en het aantal zonnepanelen. Bij een hybride warmtepomp verbruik je soms nog wel wat gas. Extra informatie daarover bieden we in adviesblog 1: hybride of all electric.

3. Milieuvriendelijk voordeel en duurzaam wonen

Nog los van de kosten en door gas gesponsorde oorlogen is gasverbruik gewoon niet duurzaam. Gas kan immers opraken: het is eindig, het is fossiel. Stroomverbruik daarentegen kun je wel duurzaam opwekken. Oftewel, met een warmtepomp ben je in potentie milieuvriendelijk. Je woont duurzaam.

4. Makkelijk te installeren, ook zelf

BlueSolid levert warmtepompen aan installateurs en handige doe-het-zelvers. Dankzij concrete en praktische schema’s, installatievoorbeelden en tekeningen kun je makkelijk warmtepompen installeren, ook zelf. Overigens zit er wel een extreem urgent detail bij: het opvolgen van de handleiding.

De installatieschema’s zijn niet voor de lol bedacht, maar voorgeschreven door de fabrikant. Ze zijn gebaseerd op miljoenen warmtepompen wereldwijd en decennia aan data. Wanneer je zelf afwijkt van zulke schema’s, vervalt ondersteuning, service en garantie. Je verliest je rechten. Opletten dus!

5. Gunstige terugverdientijd, blog warmtepomp

Zo’n warmtepomp kost wat (adviesblog 4), alleen levert vooral veel op voor je. Om die reden mogen we gerust spreken van een gunstige terugverdientijd. Zeker als je over zonnepanelen beschikt.
De discussie over de terugverdientijd vervalt soms in ongenuanceerde tegenstellingen. Het is maar net met welke gegevens, welke warmtepompen en welke alternatieven je rekent.

Ga je voor hybride of all electric (blog 1)? Doe je met of zonder tapwater (blog 2)? Voor welk vermogen ga je (blog 3)? Dit alles heeft invloed op de kosten en terugverdientijd: zie blog 4.

Voordeel warmtepomp samengevat

  • Minder gasverbruik: afhankelijk van de warmtepomp deels van het gas af of volledig gasloos
  • Energieneutraal wonen: stroomverbruik warmtepomp valt te compenseren met zonnepanelen
  • Milieuvriendelijk en duurzaam: je kunt deze vorm van energiebehoefte duurzaam verzorgen
  • Makkelijk zelf te installeren: installateurs en doe-het-zelvers beleven hier veel plezier aan
  • Gunstige terugverdientijd: afhankelijk van de warmtepomp heb je dit snel terugverdiend 

Waarom zou ik een warmtepomp nemen?

1. Toekomstgericht

Het idee van gas verbruiken is bijzonder achterhaald, een fossiel idee. Voorraden raken uitgeput, huizen worden onbewoonbaar en oorlogen krijgen financiering. De bodem schudt, de mens verpest het milieu en de tiran regeert. Een warmtepomp is toekomstgericht: je zet je in voor een betere toekomst.

Een toekomst waarin we verantwoordelijkheid nemen. Allemaal. Huis voor huis, mens voor mens. Wanneer je dit leest is de (hybride) warmtepomp wellicht al verplicht. In 2026 moet iedereen er aan geloven. Neem nu je verantwoordelijkheid. De voordelen zijn te talrijk om te negeren.

2. Waardevermeerdering door het nemen van een warmtepomp

Een woning die volledig afhankelijk is van een gas-CV-ketel voor verwarmen, wordt beschouwd als gedateerd. Het liefst wil je waardevermindering van je woning voorkomen. Waardevermeerdering wordt wel toegejuicht. Het nemen van een warmtepomp behoudt of vermeerdert de waarde.

Dit hoeft geen all electric warmtepomp te zijn. Een hybride rekent al voor een immens deel af met het gasverbruik. Het eventuele restant valt nog te behappen. Maak je woning aantrekkelijker en waardevoller door het nemen van een warmtepomp. Gister of eergisteren was dit al beter geweest, wacht niet langer.

3. Voordeel uit subsidie

Bijna altijd zijn er subsidies beschikbaar wanneer je een warmtepomp zou nemen. Met zo’n subsidie ben je nog goedkoper uit.

Met name een hybride pomp zonder tapwater – waarmee je al veel afvangt – heeft al een bijzonder gunstige prijs-kwaliteitverhouding. Met een subsidie erbij word je extra blij.

Dan is het nemen van een warmtepomp helemaal geen issue meer. Zo voordelig de voordelen benutten valt immers niet te weerstaan.

Samenvatting 

  • Toekomstgericht in plaats van onverantwoord ouderwets
  • Waardevermeerdering in plaats van waardevermindering
  • Bijna altijd extra voordelig dankzij beschikbare subsidie

Wat zijn de nadelen van een warmtepomp?

We kunnen er niet omheen dat er ook nadelen zijn bij een warmtepomp. Die nadelen zijn gelukkig simpel te verhelpen, als je daarvoor de middelen hebt. We starten met het veelgenoemde nadeel:

1. Stroomverbruik

Je gasrekening daalt, je stroomrekening stijgt.

Tenminste, dat patroon zie je vaak met een warmtepomp. Zo’n toestel heeft namelijk stroom nodig en verbruikt met name veel bij warmteverlies. Warmteverlies kan komen door slechte isolatie of zeldzaam extreme kou buiten. Het apparaat moet dan harder werken en dat gaat uiteraard gepaard met meer stroomverbruik.

Dit nadeel valt op te vangen met de aanschaf van zonnepanelen. Die neutraliseren het stroomverbruik, als je er voldoende op je dak hebt liggen. Zo tover je een nadeel om in een voordeel: je bouwt aan energieneutraal wonen. Dat belooft een fikse besparing op de energiekosten. Je dient alleen eerst te investeren.

Dit brengt ons bij het volgende nadeel.

2. Kosten

De eerder genoemde voordelen klinken natuurlijk mooi, alleen je kampt wel met kosten. De aanschaf van een warmtepomp kost wel wat, zoals we in adviesblog 4 aantonen. Het kan gaan om enkele tot vele duizenden euro’s. Dat heeft niet iedereen zomaar op de plank liggen om te investeren.

Je kunt niet heksen, maar het toverwoord is ditmaal subsidie. We benoemden niet voor niets dat er vrijwel altijd subsidies beschikbaar zijn. Op die manier stimuleren instanties om toch te investeren. Je krijgt er flink wat geld voor (terug). Sowieso, ook zonder subsidie, heeft de warmtepomp al een fijne terugverdientijd.

Er komen nog wel meer kosten bij kijken als je isolatie niet op orde is. In adviesblog 1 (over hybride versus all electric) benoemen we de noodzaak van isolatie. Al met al kunnen de kosten oplopen. Het is het uiteindelijk waard, je verdient de boel terug en je bent minder afhankelijk van energiereuzen.

Die toegenomen onafhankelijkheid – omdat je je niet meer blauw betaalt, maar neutraal je warmte behaalt – voelt heerlijk. Je kunt lekker je huis op temperatuur houden, je zit niet meer in de kou. En dat ‘gratis’ na je investering. Geen of nauwelijks nog gasverbruik of stroom dankzij de warmtepomp in combinatie met zonnepanelen.

3. Ietwat van geluid

De warmtepomp produceert enkel nog ietwat van geluid. Ietwat betekent ietsje; een beetje; een tikkeltje, weinig dus. Dat nadeel bestaat gewoon en daar zijn we transparant in. Niet zo gek, aangezien dit nadeel supersimpel is op te lossen.

  • Ten eerste gaat het om een handige opstelling. Buiten direct bij slaapkamer is niet zo handig. Buiten ter hoogte van de keuken het al anders. Je hoort eerder de koelkast of de afzuigkap, als je het apparaat überhaupt al hoort. Vaak valt het geringe geluid niet eens op. Er zijn genoeg andere geluiden.

Over het algemeen worden warmtepompen geplaatst bij vrij goed geïsoleerde huizen en dikke ramen. Dan krijg je helemaal weinig tot niks mee van de warmtepomp.

  • Ten tweede bestaat er zoiets als een ombouw of omkasting, die het geluid sterk reduceert. Let op dat je kritisch kijkt naar de ombouw of omkasting. Een goede omkasting beperkt het verlies van rendement. Een slechte omkasting laat de warmtepomp lijden; de buitenlucht wordt niet goed benut.

Overigens valt het geluid ook nog te reduceren door de warmtepomp op grotere afstand te plaatsen. Maar dat raden we sterk af. De warmte loopt door de leidingen en tijdens dat transport verlies je wat warmte. Daardoor kun je nagaan wat er gebeurt wanneer je langere leidingen toepast. Je verliest meer warmte ‘onderweg’.

Het rendement van een warmtepomp neemt af naarmate je langere leidingen gebruikt. Zorg daarom dat de warmtepomp wél zo dichtbij mogelijk staat. Kijk vervolgens naar een gunstige opstelling en eventueel een ombouw of omkasting. Dan reken je af met het nadeel van (ietwat van) geluid.

  • In de praktijk vinden klanten van BlueSolid het geluid een ‘non-issue’.

4. Het tempo van opwarmen

Een warmtepomp houdt het huis heerlijk goedkoop warm. Alleen als je huis koud was, dan duurt het lang om het huis op te warmen. Even een graadje warmer gaat niet zo snel. Het tempo van opwarmen valt tegen. Daarom zien we meestal dat één (comfortabele) temperatuur wordt aangehouden.

Wie razendsnel wil switchen en schakelen tussen meerdere graden, krijgt een lesje geduld van de warmtepomp. Want dat gaat simpelweg niet. Veel tevreden klanten nemen dit ‘nadeel’ overigens totaal niet serieus. Ze zijn hartstikke blij met de voordelige verwarming en het wordt nooit koud in huis. Dan hoef je de verwarming ook nooit hoger in te stellen.

5. Je hebt ruimte nodig

De warmtepomp neemt simpelweg (zichtbaar) ruimte in. Niet iedereen is daar blij mee, al hoort het er gewoon bij.

Waarom je geen warmtepomp moet nemen?

Samengevat: als je financieel of fysiek geen ruimte hebt voor isolatie, de warmtepomp en zonnepanelen, kun je beter geen warmtepomp nemen.

Daarnaast moet je er mee om kunnen gaan dat de warmtepomp (weinig) geluid produceert en langzaam opwarmt. Kun je dat niet, dan moet je geen warmtepomp nemen.

Wel of niet een warmtepomp kopen

Of je wel of niet een warmtepomp moet kopen, hangt af van je bestedingsruimte. Verder hangt het af van je tolerantie richting geluid en ruimte.

Het is de bedoeling dat je gaat ‘plussen en minnen’: je weegt de voordelen op tegen de nadelen. Wat weegt zwaarder? Dat is compleet persoonlijk. Wij benoemen de voor- en nadelen, jij weegt ze (voor jezelf) af. Als het voor jou in de plus valt, kun je een warmtepomp kopen.

Mocht je een aankoop willen doen, dan zijn er nog een aantal keuzes te maken van tevoren. Daarom dien je het adviestraject te volgen. Lees verder over het vermogen, hybride of all electric en (wel/geen) tapwater.

Vermogen en andere voordelen warmtepomp

Zo’n adviestraject is er niet voor niets. De voordelen van een warmtepomp zijn configuratie-afhankelijk. De configuratie die je samenstelt, bepaalt het succes. Bespaar niet op vermogen, maar kies ook zeker niet te veel. In de aangegeven adviesblogs leggen we uit hoe je de juiste keuzes maakt.