Wat kost een warmtepomp nu eigenlijk als je met alles rekening houdt? De kosten van een warmtepomp liggen tussen enkele duizenden en vele duizenden euro’s. Keuzes als hybride of all-electric en vooral tapwater (wel of geen tapwater) beïnvloeden de prijs.
Verder speelt natuurlijk montage een rol in de prijsstelling. Het is altijd goedkoper wanneer je de pomp zelf installeert. Daar bieden we ook allerlei schema’s, installatievoorbeelden en tekeningen voor. Maar uiteraard is het vaak ook mogelijk om de warmtepomp te laten installeren.
Wat kost een warmtepomp zonder montage?
Zonder montage betaal je enkel voor de levering van de warmtepomp. Per merk kan de prijs soms verschillen. Ook kunnen incidentele tekorten de prijs opdrijven.
BlueSolid heeft als grote aanbieder gelukkig genoeg warmtepompen uit voorraad leverbaar. Daardoor kom je relatief goedkoop aan zo’n verwarmingsoplossing.
Over het algemeen kun je stellen dat een warmtepomp enkele tot vele duizenden euro’s kost. Denk aan bedragen rond de 4.000 (kaal), 5.000/6.000 (met materiaal) en richting 8.000 of 12.000 euro. Dit wordt dus beïnvloed door je eigen keuzes voor all electric, tapwater én vermogen. Meer vermogen vraagt om een grote investering.
Om die reden heb je gekeken hoeveel vermogen je nodig hebt, zodat je al iets kunt nagaan van de prijsrichting. Eerst had je al bekeken of je hybride, all electric ready of direct all electric wilt. En of tapwater wenselijk is. Wat kost een warmtepomp zonder montage als je die keuzes hebt gemaakt?
Dat zie je in onze productcategorie warmtepomp. Kies daarin een warmtepomp van jouw gewenste vermogen en vervolgens kun je de andere voorkeuren aangeven. Je ziet gelijk wat het gaat kosten! Op transparante wijze wordt aangetoond welke keuze welk effect heeft op de prijs.
Wat kost een warmtepomp inclusief montage?
Mensen zijn ook benieuwd wat een warmtepomp inclusief montage kost. Hier geldt meestal evengoed een algemene stelling. Je kunt zeggen dat de kosten voor montage tussen de 2.000 en 3.000 euro liggen. Tel dit op bij puur het ‘kale’ product en je hebt het totaalbedrag.
Opnieuw verwijzen we je graag naar de bovenstaande productcategorie warmtepomp, aangezien daar een prijsregelaar zichtbaar is. Het begint bij het kiezen van een pomp aan de hand van vermogen. Daarna kun je de prijs regelen op basis van keuzeopties. Eén van die keuzeopties is exclusief of inclusief montage.
In die productconfiguratie heet die keuze ‘Kies warmtepomp laten installeren’. Waarbij de keuze dan valt tussen ‘Laten installeren’ en ‘Zelf installeren’. Wanneer ‘Laten installeren’ ontbreekt, heeft dat met je andere keuzeopties te maken. Zo installeert BlueSolid niet standaard elke aparte configuratie.
Vanwege de enorme vraag naar onze warmtepompen en monteurs maken we keuzes. Vandaar is de installatiecapaciteit gericht op de meest gekozen configuraties. Dus in veel gevallen kunnen we wel installeren. In enkele gevallen kun je zelf installeren.
Is een warmtepomp goedkoper dan gas?
Vaak betaal je voor gas meer dan voor stroom. Daardoor kun je met een warmtepomp geld besparen.
Dankzij de warmtepomp gaat je gasverbruik deels, drastisch of geheel naar beneden. Het stroomverbruik neemt tegelijkertijd toe.
Het gestegen stroomverbruik kun je eventueel opvangen met (extra) zonnepanelen. Maar per saldo schiet je nog steeds meer op mét een warmtepomp dan zonder. Oftewel: je je bent goedkoper uit.
Prijshistorie toont het verleden, prijsprognoses laten de toekomst zien. In al die data komt steeds weer naar voren: een warmtepomp is goedkoper dan gas. Zelfs met hoge stroomprijzen.
Mensen kunnen dan nog discussiëren over het feit dat een warmtepomp een behoorlijke investering vraagt. We noemden al bedragen die variëren van 4.000 tot 12.000 euro op de vraag wat een warmtepomp kost. En dat wordt zomaar duizend(en) euro(‘s) duurder met montage en extra opties.
Is die terugverdientijd met de besparing op gas dan nog wel zo gunstig? Wat is de terugverdientijd van een hybride warmtepomp? Is ook het zo’n investering nog goedkoper dan gas? Begrijpelijke vragen, waar we gelukkig een antwoord op hebben.
Is een warmtepomp nog rendabel?
De terugverdientijd van de hybride warmtepomp hangt samen met je gasverbruik. Bij veel gasverbruik wordt de besparing groter, dus verdien je de investering eerder terug. Bij weinig gasverbruik bespaar je minder, logischerwijs duurt het dan langer.
Over het algemeen kun je stellen dat je in normale situaties honderden euro’s tot (soms) duizend(en) euro(‘s) bespaart. Incidentele ingrepen door de overheid zoals een prijsplafond kunnen daarin sturen. Hoe dan ook heb je meestal na 5, 7 of 10 jaar de warmtepomp terugverdiend.
Je ziet dat het nogal ver uit elkaar ligt. Een terugverdientijd van 5 of 10 jaar kan voor veel mensen een belangrijk verschil betekenen. Toch valt er in algemene zin weinig meer over te zeggen, aangezien het afhangt van je eigen investeringskeuzes: hybride of all electric, wel of geen tapwater.
Maar dát de warmtepomp nog rendabel is, dat is wel aangetoond. Helemaal wanneer je bedenkt dat er bijna structureel wel een subsidiepotje beschikbaar is. Oftewel, de overheid geeft in veel periodes geld als je een warmtepomp aanschaft. Dit bedrag kan zomaar een paar duizend of drieduizend euro zijn.
Op die manier wordt het interessant. Het wordt nog eens extra interessant als je over zonnepanelen beschikt die het stroomverbruik compenseren. Kom maar door met die besparingen.
Hoeveel zonnepanelen heb je nodig voor een warmtepomp?
Mensen wensen zonnepalen waarmee ze het stroomverbruik van de warmtepomp compenseren. Het aantal zonnepanelen dat je nodig hebt hangt weer van de eerdere keuzeopties af.
Bij een all electric warmtepomp valt het stroomverbruik bijvoorbeeld hoger uit dan bij een hybride warmtepomp. Tenzij je hybride pomp de gas-CV-ketel in de praktijk niet nodig heeft. Maar dan valt de hybride alsnog net zo hoog uit in het stroomverbruik.
Als de pompen ook nog aan de slag mogen voor het tapwater, dan weet je het wel.
Om te ontdekken hoeveel zonnepalen je exact nodig hebt, moet je het stroomverbruik van je warmtepomp achterhalen. Je kunt dan het aantal zonnepanelen aanleggen dat dit compenseert.
En ook over het stroomverbruik kan de aanbieder begrijpelijkerwijs geen eenduidig antwoord geven.
Vergelijk het met een auto kopen en dan vragen naar het brandstofverbruik. Ja, er is een algemeen antwoord, maar daarna hangt het af van je eigen gebruik. Rij je lange stukken, korte stukken? Trek je snel op of langzaam en laat je de auto geleidelijk uitrollen?
Jouw eigen gedrag bepaalt je eigen verbruik, niet de auto (of het apparaat).
Wat kost een warmtepomp samengevat
- De warmtepomp kost 4.000, 5.000/6.000 en richting 8.000 of meer dan 10.000 euro, afhankelijk van je configuratie.
- Je configuratie kies je bij het aanklikken van de warmtepomp met jouw gevraagde vermogen
- Na het vermogen kies je uit hybride of all electric en…
- …met of zonder tapwater
- Vervolgens kies je uit laten installeren of zelf installeren (montagekosten gelijk getoond)
Je hebt nu exact helder wat een warmtepomp kost.
- Een warmtepomp is rendabel, de terugverdientijd kan in de buurt komen van 5 tot 10 jaar.
- Tijdelijke subsidies kunnen de geschatte terugverdientijd aanzienlijk versnellen, omdat de investering dan lager is.
- Het aantal benodigde zonnepanelen om stroomverbruik te compenseren is persoonsafhankelijk. De één vraagt veel meer van de warmtepomp dan de ander.
Productcategorie warmtepomp (overzicht)
Productconfiguratie warmtepomp 9 kW (meest gekozen)
productconfiguratie warmtepomp 7 kW (populair)