Gasprijs ontwikkelingen
In Nederland wordt 95% van de huishoudens nog steeds verwarmd door aardgas. Dit maakt van Nederland een echt gas minded land. Mede hierdoor geven de huidige ontwikkelingen op het gebied van de gasprijzen en de energie transitie, nogal wat weerstand. Maar is het slim om weerstand te blijven geven op iets wat zijn beste tijd heeft gehad?
Wat betaal je voor gas
Aardgas heeft een aanzienlijk aandeel op je energie kosten. De gasprijs is opgebouwd uit verschillende onderdelen. Één deel is natuurlijk het gas zelf maar daar komen de transportkosten, BTW en energie belasting nog bovenop. De huidige gasprijs ligt op 76 cent /m³ waarvan 32 cent voor het gas zelf is en de rest zijn kosten voor transport en belastingen. Aardgas is een fossiele brandstof en wordt steeds schaarser. Daar tegenover staat dat de wereldwijde vraag naar aardgas sterk stijgende is. Dit heeft de laaste 5 jaar gezorgd dat aardgas prijzen zijn verdubbeld. Daarbij opgeteld de aangekondigde belasting verhoging, in verband met de energie transitie, mag je gerust aannemen dat de komende 5 jaar de aardgas prijzen boven de 2 euro/m³ zullen gaan uitstijgen.
Gas verbranding is niet Co² neutraal
Co² welke vrijkomt bij aardgas verbranding zal niet weer worden opgenomen en eindigen in nieuw aardgas. Hierdoor mag gesteld worden dat Co² die vrijkomt uit aardgas verbranding, extra wordt toegevoegd aan de atmosfeer. Deze ophoping van Co² leidt tot opwarming van de aarde. Wil je meer weten over dit onderwerp lees dan onze blog over Co² neutraal verwarmen
Einde van Nederlands aardgas is in zicht
Sinds 1940 haalt Nederland al aardgas uit de bodem. Veel van de Nederlandse rijkdom hebben wij dan ook te danken aan aardgas uit de Groningse bodem. Maar door het oppompen van aardgas staat Groningen nu te schudden en te beven. Dit heeft bij de Groningse bevolking al tot zeer veel materiële en emotionele schade geleidt (aardgas is dus zeer ongezond voor de Groninger). Het wordt dan ook de hoogste tijd om te stoppen met de huidige 15 miljard m³/jaar optepompen. De grote vraag wordt dan of je als Nederlander volledig afhankelijk wilt worden van gas dat ingekocht moet worden in Rusland of Amerika. Bij inkopen geldt altijd de regel van vraag en aanbod. En dan zouden de prijzen nog wel eens verder kunnen stijgen dan we nu kunnen bedenken!
Is aardgas blijven gebruiken wel slim?
Er zijn meer goede redenen te bedenken om te stoppen met aardgas dan slechte. Maar de Nederlander kan nog geen afscheid nemen van die goude oude en trouwe brandstof "aardgas". Zie het maar als een verbroken liefde welke je nog niet uit je hoofd kunt zetten. Rationeel gezien weet de dat het goed is om te stoppen maar emotioneel wil je wel terug rennen. Ga je niet stoppen om de opwarming tegen tegaan dan doe je het wel voor je eigen portemonnee. En maakt het geld je niet uit dan zou je het kunnen doen voor die Groninger, welke op instorten staat. En kan dat alles je ook niet in beweging krijgen dan zou je kunnen nadenken of je afhankelijk wilt worden van Russisch- of Amerikaans gas.
BlueSolid helpt je van het Gas af
Wij hebben ons de laatste jaren gespecialiseerd in gasloos wonen en verwarmen. Ben je benieuwd geraakt naar welke gasloze oplossingen er zijn en heb je hulp nodig de juiste te vinden, dan helpen wij jou graag bij deze zoektocht. Vraag nu geheel kostenloos en vrijblijvend een oriënterende offerte aan via onze website.