Gasloos wonen 

Bijna 100% van de huizen in Nederland wordt verwarmd met aardgas. Niet zo gek, want de grootste aardgasvelden bevinden zich hier. Maar hieraan komt een eind; Nederland stopt de komende jaren met het verbranden van aardgas. 

In 2050 moeten alle Nederlandse huishoudens duurzaam worden verwarmd. Nog eerder, in 2030, moet de gaswinning in Groningen gestopt zijn. De hoeveelheid gas die in deze provincie uit de grond wordt gepompt leidt tot veel schade in de grond en bij de inwoners.

 Aardgas prijzen stijgen

Gasprijs gaat omhoog 

De wereldwijde gasvoorraad wordt kleiner en de vraag neemt toe. Consumenten betalen elk jaar een hogere rekening en dit bedrag stijgt nog steeds. Energiekosten staan op het punt een van de grootste maandelijkse uitgaven te worden. Pelletkachels blijken nu meer dan ooit een duurzame en goedkopere verwarmingsmethode te zijn.  

Hoeveel gas verbruikt de gemiddelde Nederlander? 

Als je de overstap naar een niet-fossiele brandstof wilt berekenen is het handig om te weten hoeveel je gemiddeld verbruikt. Het gemiddelde totale gasverbruik per huishouden ligt in Nederland op zo’n 1500m³ / jaar. Het merendeel van dit verbruik gaat op aan het verwarmen van de woning, ongeveer 1000m³. Er wordt zo’n 100m³ per persoon per jaar aan douchen verbruikt. Met een gemiddelde gezinssamenstelling van 4 personen komt het warmwaterverbruik uit op 400m³ per jaar. 

Het Nederlandse stookpatroon 

Het aantal stookdagen is al geruime tijd vrij stabiel, al zal dit gaan veranderen wanneer de aarde verder opwarmt. We zetten hier eerst even de oude cijfers op een rij. 

Wij Nederlanders hebben de verwarming ongeveer 220 dagen per jaar branden. Bij deze 220 dagen is de buitentemperatuur als volgt verdeeld: 

  • Bij 160 dagen (73%) ligt de buitentemperatuur tussen de 18°C tot 8°C. De verwarming draait bij deze temperaturen lang niet op maximaal vermogen.
  • Bij 40 dagen (18%) ligt de buitentemperatuur tussen de 8°C tot 3°C. Bij deze temperaturen draait je verwarmingssysteem al iets meer vermogen, maar nog niet voluit.
  • Bij 20 dagen (9%) ligt de buitentemperatuur beneden de 3°C. Bij deze temperaturen draait je verwarmingssysteem op 70% tot 100% van het vermogen. 

Heb je een relatief nieuwe isolatie? Grote kans dat je het maximale van je verwarmingssysteem nooit gebruikt. 

Alternatieven voor gas 

Er zijn verschillende alternatieven voor gas. Het is daarom belangrijk om zeer kritisch naar je woonsituatie en de omstandigheden te kijken. Houd bijvoorbeeld rekening met de isolatie van je woning en hoeveel warmte je huis afgeeft. Aangezien aan elke optie een ander prijskaartje hangt is het goed om te weten wat je ongeveer kunt investeren. 

Warmtepomp heeft hoog rendement

Warmtepompen 

Warmtepompen zijn verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, maar zijn in alle gevallen efficiënter dan de gebruikelijke gas CV ketel. Soms wel 4 keer zo efficient. Hieronder zetten we de verschillende uitvoeringen en hun toepasbaarheid voor je op een rij. 

Lucht / lucht warmtepomp 

Een lucht / lucht warmtepomp haalt de energie uit de omgevingslucht en geeft dit over aan de lucht in de kamer. Deze warmtepomp wordt bijvoorbeeld veel toegepast bij aircosystemen en het koelen van kamers. De warmtepomp is ook voorzien van een warmtefunctie, waarbij het rendement zo’n 400% hoger ligt dan bij een gas CV ketel. Een lucht / lucht warmtepomp is een aantrekkelijke optie om je slaapkamer of chalet te koelen en te verwarmen. 

Water / water warmtepomp 

Een water / water warmtepomp haalt de energie uit het grondwater of een aangelegde bron diep in de grond. Het opgepompte water geeft de energie over aan het water in je CV systeem. Dit stelt je in staat om je woning te verwarmen en te koelen, bijvoorbeeld via vloerverwarming of speciale lage temperatuur radiatoren. Ook bij deze uitvoering ligt de efficiëntie hoger dan bij een HR gas CV ketel. Een nadeel van deze oplossing is de hogere investering vanwege het aanleggen van een bron in de grond.

Lucht / water warmtepomp 

Een lucht / water warmtepomp is vergelijkbaar met de lucht / lucht uitvoering. De energie wordt wel uit de lucht onttrokken, maar wordt overgegeven aan het water in je CV systeem. Dit verdeelt de energie vervolgens door je woning. Het voordeel ten opzichte van een water / water systeem is dat de investering vele malen lager ligt. Dit komt doordat er geen waterbron in de grond aangelegd hoeft te worden. 

Electrische CV ketel 

Het is goed mogelijk om je gas CV ketel 1 op 1 te vervangen door een elektrische CV ketel. Het is een eenvoudige klus zonder een hoge investering. Een elektrische CV ketel heeft daarentegen wel een lager rendement dan een warmtepomp. Is jouw situatie geschikt voor een warmtepomp? Dan raden we die aan. 

Pelletkachel besparing

Pelletkachel / pelletketel 

Pelletkachels (ook wel pelletketels genoemd) vallen onder de categorie biomassa. Biomassa kan worden opgedeeld in pelletkachels met of zonder CV en pelletketels. 

Pelletkachels 

Een pelletkachel is een duurzame houtkachel die wordt geplaatst in de woonkamer en verwarmt deze ruimte direct. De houtpellets die binnenin verbranden worden omgezet in hete lucht. Deze hete lucht wordt direct de ruimte ingeblazen. Het hoogst haalbare rendement is 98%, maar door de directe warmteafgifte verlies je verder geen warmte. 

Houtpellets worden verkocht in zakken van 15 kg die eenvoudig in de kachel zijn aan te vullen. Het hele verbrandingsproces verloopt elektronisch, waardoor je er als consument weinig werk van hebt. De verbranding van houtpellets is Co² neutraal en geeft 90% minder overlast dan een houtkachel. 

Pelletketel op CV 

De pelletketel CV wordt niet in een woonkamer geplaatst, maar in de bijkeuken of garage. Het systeem kan alle functies van de huidige gas CV ketel overnemen. Bij de installatie moet wel rekening gehouden worden met de benodigde ruimte. Daarnaast moet een pelletketel om de zoveel tijd worden schoongemaakt. 

Warmtenet

Een warmtenet wordt gebruikt om hele woonwijken te verwarmen. Zo’n net wordt voorzien van heet water dat afkomstig is van nabijgelegen fabrieken. Het aanleggen van zo’n net kost nogal wat en alle huizen in een dergelijke wijk zijn verplicht om deel te nemen.

Hybride verwarmingssysteem

Het is naast de bovenstaande opties ook mogelijk om een mix van meerdere systemen te gebruiken. Een voorbeeld hiervan is een pelletkachel met pelletketel CV. Voor zo’n hybride systeem is het belangrijk dat je van te voren een goede analyse maakt van je situatie. Wij helpen je hier graag bij.