Een pelletkachel lijkt op een houtkachel, maar in plaats van hout worden er pellets gebruikt voor de kachel. Pellets zijn kleine geperste houtkorrels, die qua structuur lijken op kleine kattenbakkorrels. De pellets worden in de pelletkachel verbrand op een zeer duurzame manier. De kachel is, in tegenstelling tot een houtkachel, een innovatie machine, die de warmte en verbranding op een slimme manier reguleert.
Hoe werkt de pelletkachel?
De pelletkachel ziet er hetzelfde uit als een houtkachel, maar aan de binnenkant zit een innovatieve techniek, die het functioneren van de kachel beheert. In de kachel zit een reservoir, waarin de pellets worden geplaatst.
Vervolgens worden de pellets via een automatische systeem naar de plek gebracht waar ze uiteindelijk worden verbrand. Een elektrisch element in de kachel zorgt voor de verbranding. De lucht die nodig is om de verbranding te verkrijgen, wordt via een elektronische ventilator vanuit de buitenlucht naar de pelletkachel gezogen.
Het resultaat is een verwarmde kamer op een duurzame manier. De hoeveelheid CO2 in houtpellets is opgenomen gedurende de levenscyclus van de boom. Bij de verbranding van de pellet wordt evenveel CO2 uitgestoten, zo komt er dus geen extra CO2 in de lucht. Dit is bij andere fossiele brandstoffen wel het geval.
Deze natuurlijke uitlaatgassen worden, na verbranding, via een luchtuitlaat naar het schoorsteenkanaal getransporteerd. Zo komt deze lucht niet terug in de ruimte, maar wordt het netjes naar buiten afgevoerd.
Welke voor- en nadelen heeft een pelletkachel?
We zetten graag de voordelen op een rij:
- Pelletkachel zijn betaalbaar en leveren een goed rendement op
- Doordat er geen gas meer nodig is, is de pelletkachel een milieuvriendelijk alternatief (hernieuwbare energie in plaats van fossiele energie)
- Wanneer je huis slecht geïsoleerd is, kun je met een pelletkachel voor een redelijke prijs je huis verwarmen en hoef je niet te investeren in dure isolatie
Er zitten natuurlijk ook nadelen aan een pelletkachel:
- De pellets nemen veel ruimte in om opgeslagen te worden
- Het reservoir, de pellettank, dient regelmatig te worden bijgevuld
- Lichte pelletkachel onderhoud is wekelijks nodig, alleen de branderkamer uitzuigen net als huishoudelijk kamer stofzuigen
Wil je meer weten over onze pelletkachels en de mogelijkheden voor subsidie? Of heb je andere vragen? De klantenservice van BlueSolid staat voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.